13. İTÜ Robot Olimpiyatları’na Hazır Mısın?

5 Nis

İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan İTÜ Robot Olimpiyatları ‘İTÜRO’, 11 Nisan’da kapılarını ziyaretçilere açacak.

İTÜ Robot Olimpiyatları 2019 Tanıtım Filmi

İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından 11-12-13 Nisan 2019 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde on üçüncüsü düzenlenecek olan Türkiye’nin en köklü robot olimpiyatı olan İTÜ Robot Olimpiyatları (İTÜRO), robotik alanında çalışma yapmakta olan öğrencileri, akademisyenleri ve endüstri temsilcilerini düzenlenecek etkinlikler aracılığıyla bir araya getirmeyi hedefleyen ve meydana gelen teknolojik gelişmeler ışığında bu alanda yapılan çalışmaları sorgulamayı planlayan bir oluşumdur.

Etkinlik kapsamında yerli ve yabancı akademisyenler, sanayi katılımcıları ve deneyimli öğrenciler tarafından, robotik ve kontrol bilimi gibi alanlarda seminerler, söyleşiler, paneller ve sergiler düzenlenmektedir. Yarışmalarla eş zamanlı olarak düzenlenen bu etkinlikler, bu alanda çalışmalar yapmakta olan katılımcılara yol göstermekte ve katılımcıların bakış açılarını genişletmektedir. Bunun yanında 11 Kategoriden oluşan yarışmalar, son 12 yılda toplam 6474-6500 katılımcı sayısına ulaşmıştır.

Kategoriler

  • Drone

Bu kategoride robotlar, pist üzerindeki iki direk etrafında belirli bir yönde otonom uçuş yapmaya çalışırlar.

  • Trafik

Bu kategoride robotlar, trafik tabelalarındaki işaretleri takip ederek pisti bitirmeye çalışırlar.

  • İnşaat

Bu kategoride robotlar, kendilerine verilen bloklarla önceden belirlenen yapıyı hatasız ve en kısa sürede oluşturmaya çalışırlar.

  • Renk Seçen

Bu kategoride robotlar, renkli silindirleri doğru renkli karelere taşımalılardır.

  • Merdiven Çıkan

Bu kategoride robotlar farklı yüksekliklere sahip basamakları çıkıp inerek parkuru tamamlamaya çalışırlar.

  • Mikro Sumo

Mikro sumolar, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına itmeye çalışır. Robotlar kullandıkları çeşitli algılayıcılar ile dohyonun çevresindeki beyaz çizgiyi algılayıp, ring içinde kalmaya çalışırlar.

  • Çizgi İzleyen Minikler

14 yaş altı robot tutkunları için, çizgi izleyen robotlar önceden belirlenen bir parkuru veya bir pisti sensörleriyle algılayarak takip eden, iz süren robotlardır. Parkur siyah zemin üzerinde çizilmiş, işaretlenmiş, görünen beyaz bir çizgi veya tam tersi olabilir. Bunun yanı sıra takip edilecek çizginin rengi değişebilir çizgi izlerken pistte dinamik değişimler de yaşanabilir.

  • Labirent

Labirentin belirli bir bölgesinden başlatılan uygun boyutlardaki otonom
robotun hedef bölgeye en kısa zamanda ulaşmasıdır.

  • Çizgi Futbol

Çizgi Futbol kategorisi, robotun bir futbol antrenmanındaki gibi engelleri aşarak top sürmesi ve şut atması üzerine kuruludur.

  • Serbest

Serbest kategori, yukarıda bahsi geçen kategoriler dışındaki çalışmaları kapsamaktadır. Yarışmacıların kendi yetenekleri ve yaratıcılıkları dâhilinde yapılan çalışmalarıyla yarışmaktadır.
Serbest kategori projeleri hakem heyeti tarafından çeşitli ölçütlere göre değerlendirilmektedir.

Etkinlik hakkında daha detaylı bilgi almak için ituro.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.