12. İTÜ Robot Olimpiyatları’na Hazır Mısın?

1 Nis

12. Uluslararası İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları 2018,  12 – 13 – 14 Nisan‘da bu sene İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi‘nde düzenlenecek.

Yüzlerce robotun kayıt olmaya devam ettiği ve binlerce teknoloji meraklısının ziyaret ettiği bu organizasyonda MIT, Berkeley, Koç, Boğaziçi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden gelen hocalar tarafından öğretici seminerler de bulunuyor. Aynı zamanda Robot Etiği üzerine bir Panel, Derin Öğrenme üzerine bir atölye çalışması da düzenlenecek olan İTÜRO 2018’de toplam 60.000 TL değerinde ödül verilecektir. 

İTÜRO 2018 yarışma kategorileri:

1. Çizgi İzleyen Kategorisi
Çizgi izleyen robotlar önceden belirlenen bir parkuru veya bir pisti sensörleriyle algılayarak takip eden, iz süren robotlardır. Parkur siyah zemin üzerinde çizilmiş, işaretlenmiş, görünen beyaz bir çizgi veya tam tersi olabilir. Bunun yanı sıra takip edilecek çizginin rengi değişebilir çizgi izlerken pistte dinamik değişimler de yaşanabilir.

2. İnşaat Kategorisi
Bu kategoride robotlar, kendilerine verilen bloklarla önceden belirlenen yapıyı hatasız ve en kısa sürede oluşturmaya çalışırlar.

3. Mikro Sumo Kategorisi
Mikro sumolar, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına itmeye çalışır. Robotlar kullandıkları çeşitli algılayıcılar ile dohyonun çevresindeki beyaz çizgiyi algılayıp, ring içinde kalmaya çalışırlar.

4. Merdiven Çıkan Kategorisi
Bu kategoride robotlar farklı yüksekliklere sahip basamakları çıkıp inerek parkuru tamamlamaya çalışırlar. Başarı kriteri en az bir basamağı çıkabilmektir.

5. Senaryo Kategorisi: Trafik
Bu kategoride robotlar, trafik tabelalarındaki yönergeleri takip ederek pisti bitirmeye çalışırlar. Bu kategoride başarı kriteri yönergelere uygun bir şekilde en az 3 tabela geçmektir.

6. Serbest Kategori
Serbest kategori, yukarıda bahsi geçen kategoriler dışındaki çalışmaları kapsamaktadır. Yarışmacıların kendi yetenekleri ve yaratıcılıkları dâhilinde yapılan çalışmalarıyla yarışmaktadır.
Serbest kategori projeleri hakem heyeti tarafından çeşitli ölçütlere göre değerlendirilmektedir.

7. Renk Seçen Kategorisi
Bu kategoride robotlar, renkli silindirleri doğru renkli karelere taşımalılardır. Başarı kriteri en az bir silindiri doğru kareye yerleştirilmesi olarak belirlenmiştir.

8. Drone Kategorisi
Bu sene eklenen bu kategoride robotlar, pist üzerindeki iki direk etrafında belirli bir yönde otonom uçuş yapmaya çalışırlar. Bu kategoride başarı kriteri iki direk etrafında en az 2 tur atmaktır.

9. Çizgi İzleyen Minikler

Bu kategori, Çizgi İzleyen kategorisinin 14 yaş altı robot tutkunlarına özel hazırlanmış hâlidir.

10. Simülasyon

Bu sene eklenen bu kategoride, yarışmacılar yazdıkları botlar ile sanal ortamda kedi – fare kapışmasını gerçekleştirecekler.

Detaylı bilgi için www.ituro.org adresli İTÜRO’nun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.